Een antwoord op al je vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat er nog veel vragen bij je leven. Een nieuwe coöperatie opzetten brengt veel met zich mee. We hopen dat je je bij ons aansluit. Maar om tot die beslissing te komen heb je wel alle informatie nodig. Hieronder vind je de antwoorden op de belangrijkste vragen.

Hoe werkt het?

Zeker in het centrum van Rotterdam wonen weinig mensen in een huis met een eigen dak. Wij willen echter dat alle Rotterdammers toch gebruik kunnen maken van zonne-energie, omdat dit bijdraagt aan het verduurzamen van Rotterdam.

Daarom hebben we coöperatie Blaakende Zon opgericht. Blaakende Zon plaatst zonnepanelen op grote daken met zonnepotentieel in het centrum van Rotterdam. De opbrengst van de zonne-energie die wordt opgewekt is voor de leden die zijn aangesloten bij de coöperatie. Zo kun je – ook als je zelf geen dak hebt of als je zelf geen panelen wilt plaatsen – tóch Rotterdamse groene stroom opwekken.

Lees meer Sluit

Woon ik in een deelnemend postcodegebied?

Om mee te doen aan ons collectief en gebruik te kunnen maken van de Rotterdamse groene stroom is het belangrijk dat je in de buurt van de deelnemende daken woont. Dat houdt in: in het postcodegebied waar de daken zich bevinden of in de postcodegebieden direct daaromheen.

Blaakende Zon - Postcoderoos gebied

 

Onze daken liggen (vooralsnog) in postcodegebied 3011. Val je buiten het gebied, maar wil je toch graag meedoen? Laat het ons dan weten. Want bij voldoende vraag kunnen wij misschien wel een dak regelen bij jou in de buurt. Wellicht kennen we een andere coöperatie die jou aan zonne-energie kan helpen. We helpen je sowieso graag verder.

 

 

Lees meer Sluit

Moet ik overstappen van energieleverancier?

Om gebruik te kunnen maken van de zonne-energie hoef je niet over te stappen van energieleverancier. Ook als je nu al groene stroom afneemt bij jouw energieleverancier, kun je deelnemen.

Want door deelname ga je zelf extra groene stroom produceren. Zo draag je nog meer bij aan de energietransitie.

Lees meer Sluit

Wat kost een zonnepaneel?

Wij willen graag iedereen zonne-energie kunnen bieden, ook wanneer je geen groot bedrag kunt investeren. Daarom kun je kiezen hoeveel panelen je wilt hebben. Het minimum aantal is één en het maximum is tien.

De kosten per paneel weten we als we straks een eerste dak hebben. Daarnaast betaal je aan de coöperatie een bedrag voor het onderhoud aan en beheer van de panelen.

Lees meer Sluit

Wat zijn de financiële voordelen?

Net als jij vinden wij duurzame energie belangrijk. Maar je vindt het vast ook een prettig idee dat je bespaart op je energierekening. Met zonne-energie kun je tot ongeveer 70% besparen op je huidige energieprijs.

Het precieze percentage is afhankelijk van de energieprijs die je op dit moment betaalt. De besparing die je via coöperatie Blaakende Zon kunt realiseren, is opgebouwd uit twee componenten:
1. De opbrengst van de verkoop van de opgewekte zonne-energie aan de energieleverancier.
2. De regeling Verlaagd Tarief. Deze biedt particulieren die gezamenlijk zonnepanelen plaatsen een voordeel op hun energiebelasting van 7 cent en de bijbehorende btw.

Lees meer Sluit

Wat doet Blaakende Zon voor je?

Blaakende Zon draagt zorg voor alle operationele facetten. Dit omvat de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van de panelen. Maar ook de administratieve afhandeling richting de betrokken energieleveranciers.

Daarnaast onderhouden we contact met de leden. Ons idee is dat een coöperatie zo veel mogelijk zorgen moet wegnemen bij de leden. Kortom, we willen zonne-energie makkelijk maken.

Lees meer Sluit

Wat heb ik als lid van een coöperatie te zeggen?

Wij, dat zijn wij en jij samen. Als je lid bent van een coöperatie heb je automatisch zeggenschap. Wij vinden jouw inbreng belangrijk. We maken jaarlijks de cijfers bekend en stellen gezamenlijk de strategie vast.

Als lid van Blaakende Zon kun je mee sturen, maar dat hoeft niet als je dat niet leuk vindt. Goede ideeën voor verduurzaming van Rotterdam die passen bij de coöperatie horen we echter graag. Ook op deze manier kun je een bijdrage leveren aan de verduurzaming van Rotterdam.

Lees meer Sluit

Is er een winstoogmerk?

Nee. De coöperatie is niet in het leven geroepen om winst te maken. Mocht dat onverhoopt het geval zijn door meevallers, dan besluiten de leden van de coöperatie wat er met de winst moet gebeuren. Uitkeren aan de leden is daarbij een mogelijkheid.

Wat als ik ga verhuizen of van mijn panelen af wil?

Je kunt je panelen verkopen onder verkoopvoorwaarden. De coöperatie kan je helpen door je in contact te brengen met personen op de wachtlijst. De verkoopvoorwaarden vind je op deze website zodra we ons eerste dak hebben.

Hoe is de coöperatie Blaakende Zon tot stand gekomen?

De coöperatie Blaakende Zon is opgericht door vijf organisaties die de overgang naar een duurzame energievoorziening in Rotterdam willen realiseren.

Dit zijn Rebel (initiatiefnemer), Stedin Netbeheer, Maasstede, Loyens & Loeff en de Gemeente Rotterdam. Meer over de partners vind je hier. Alle partijen doen mee zonder winstoogmerk.

Lees meer Sluit